Friday, 3 August 2012

KELEBIHAN 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN


Pejam celik…..pejam celik….hari nie dah pun 14 Ramadahan. Tak lama lagi Kita bakal menghadapi malam 10 terakhir Ramadan yang banyak kelebihannya. Bagaimana agaknya iman dan amalan kita?? Bertambahkah @ masih statik seperti dulu?? Di sini Eina nak kongsikan antara kelebihan malam 10 terakhir Ramadan adalah:-


1. Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya.

Saidatina Aisyah berkata maksudnya; “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

2. Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak). Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar” (Surah al-Qadar, ayat 1). Ibn Abbas berkata : “Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-Luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 23 tahun.

3. Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud :
“Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadar, ayat 3)

4. Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud:
 “Sesungguhnya Kami turunkannya (al-Quran) pada malam yang diberkati.” 
(Surah al-Dukhan, ayat 3)

5. Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.

6. Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. 
Firman Allah bermaksud : 
“Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.”
 (Surah al-Dukhan, ayat 4). 
Maksud ‘urusan yang penuh hikmah’ adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

7. Allah mengampunkan hamba-Nya yang menghidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.Bilakah Lailatul Qadar? Nabi Muhammad bersabda bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam 10 terakhir Ramadan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Rasulullah bersabda lagi bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam ganjil pada 10 malam terakhir.” (Hadis riwayat Bukhari).

Di ruangan ini, Eina ingin mengajak diri dan kawan-kawan semua untuk merebut peluang yang Allah telah sediakan untuk kita...Marilah bersama-sama kita menghidupkan 10 malam terakhir ini dengan penuh kesungguhan dan pengharapan..Moga kita dapat bertemu dengan malam LAILATUL QADAR...InsyaALLAH..mudah-mudahan….amin

1 comment:

  1. Wa'slm... Yg ummi tahu susu kmbing ni yg dikatakan panas tu mitos je.. Yg mengatakan menaikkan kolesterol lagi mitos sbb daging susu kmbing plg rendah kolesterol & fat... Thats Y org kafir buat susu lembu untuk dipasarkan..Tp diorang minum susu kmbing.Kita diorang sruh minum susu lembu..huhu. Maybe ank fadlina baby lg. Mcm anak ummi,2tahun baru minum karihome coz sbelum tu fully bf. Even 2thn pn masa mula2 ummi bancuh xikut arahan kat karihome. Sepatutnya 1scoop=1Oz kan, tp ummi jenis wat sket2 just for intro, ummi akan buat 1scoop untuk 2 or 3 Oz. Bila ummi tanye paed,mmg paeds ckp cara tu the best kalau nk intro susu.. So, ina wat sket2 dlu2..Takut baby terkejut..Nt klau dia dah serasi(means poop n bdn dia ok,xde masalah), bolehla naikkan sukatan..Harap pengalaman ummi dpt mmbantu..Sharing is caring..Salam ukhwah(^,^)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...